,,The Umbrella Academy'' (sezonul 1) - recenzie
- Miruna L.
- 5 aug. 2020
- 5 min de citit
Actualizată în: 5 dec. 2020

Titlu: The Umbrella Academy
Gen: black comedy, dramă, supereroi, SF, fantasy
Data lansării: 15 februarie 2019
Sezoane: 2
Număr de episoade: 10
Durata unui episod: 45 – 60 min.
Creat de: Steve Blackman
Bazat pe: ,,The Umbrella Academy’’, de Gerard Way și Gabriel Bá
Dezvoltat de: Jeremy Slater
Producători: Kevin Lafferty, Sneha Koorse
Producători executivi: Gerard Way, Gabriel Bá, Jeremy Slater, Scott Stuber, Beau Bauman, Mike Richardson, Keith Goldberg, Peter Hoar, Jeff F. King, Steve Blackman
Compozitor: Jeff Russo
Companie de producție: Borderline Entertainment, Dark Horse Entertainment, Universal Cable Productions
Distribuitor: Netflix, NBCUniversal Television Distribution
Teaser: https://youtu.be/RrOD9bGHQ2s
Trailer: https://youtu.be/0DAmWHxeoKw
Rating: ☆☆☆☆
Recenzie

La 1 octombrie 1989, 43 de femei au născut brusc, deși, niciuna nu era pănă în acel moment însărcinată. Fascinat de acest lucru, miliardarul Sir Reginald Hargreeves (Colm Feore) a adoptat câți mai mulți dintre acești copii și i-a crescut ca fiind o echipă de super-eroi, deoarece ei aveau super-puteri. Acum, Hargreeves este mort, iar în urma lui au rămas șapte copii, care încearcă să trăiască o viață cât mai normală (ei bine, depinde cât de normală ar putea fi atunci când trăiești pe Lună).
Aceasta este povestea care stă la baza serialului The Umbrella Academy, o adaptare a benzii desenate creată de Gerard Way (membrul trupei My Chemical Romance și producătorul executiv al serialului) și ilustrată de Gabriel Bá (tot producător executiv), cu același nume. Este premiza de la care începe aventura unei familii ciudate de super-eroi, destrămată de trecrea timpului, care își unesc din nou forțele, pentru a salva lumea încă o dată.
Încă de la primul episod, ne dăm seama că The Umbrella Academy nu seamănă cu nimic din ce am mai văzut până acum în materie de seriale/filme cu super-eroi. Aici, ,,super-erou’’ este un termen fantezist pentru oamenii cu abilități ca ei. Nu poartă costume mulate, nu sunt dotați cu echipamente de ultimă oră, nu au milă pentru cei care le bagă bețe în roate și, cu siguranță, nu au ales de bună-voie să facă asta. Toți cei șapte sunt ,,aleșii’’, care au fugit de trecut, super-eroii puternici, dar distruși.
Misterul din spatele lor este nucleul serialului. Copii din Umbrella Academy nu au primit nume de la tatăl lor adoptiv (în schimb, i-a numerotat în funcție de importanța lor în echipă sau în lupta cu rău-făcătorii), însă, aceștia și-au pus propriile nume, pentru a diminua influența obsesivă din familia lor.

Astfel, îl avem pe Numărul 1/Luther (Tom Hooper), care a fost considerat din totdeauna liderul echipei. Poate fi destul de intimidant datorită fizicului și, poate, pentru că reușește să arunce un camion, însă, ghiciți ce – are o inimă moale. Loialitatea puternică față de tatăl său nu a fost bine văzută de unii frați.
,,My dad loved us, he just didn’t care about our general happiness or self -esteem. – Luther

Numărul 2/Diego (David Castañeda) este opusul lui. Mic (în comparație), rapid și furios, Diego este un luptător vigilent împotriva crimei, care a fost dat afară din academia de poliție datorită metodelor lui mai dure de a rezolva problemele. Abilitățile sale în luptă și viețile salvate nu sunt suficiente pentru el atâta timp cât este încă văzut doar ca Numărul 2, umbra Numărului 1.
,,If I wanted you dead, you'd be dead." - Diego

Numărul 3/Allison (Emmy Raver-Lampman) este o actriță cunoscută, care poate controla oamenii, dar, dintr-un motiv misterios, refuză să-și mai folosească abilitățile. Nici când vine vorba despre fiica ei, nu este mai comunicativă.
,,You don't get to blame your problems on anyone but yourself.”- Allison

Numărul 4/Klaus (Robert Sheehan) este un toxicoman, care poate vorbii cu morții. Hargreeves a încercat să abuzeze de puterile lui în copilărie, ceea ce l-a determinat pe acesta să bea și să se drogheze, pentru a diminua durerea.
,,I can’t just call Dad in the afterlife and be like, “Dad, could you just stop playing tennis with Hitler for a moment and take a quick call?” – Klaus

Despre Numărul 5/Five (Aidan Gallagher) pot spune doar că are puterea de a se teleporta și că este un tânăr cu un suflet… bătrân.
Numărul 6... Mai bine să nu vorbim despre el!

Hai, mai bine să discutăm despre Numărul 7/Vanya (Ellen Page), o violonistă, care este cât se poate de normală... într-o măsură misterioasă. Ea este singurul copil din Umbrella Academy, care nu a dezvoltat niciodată puteri. Este considerată ,,oaia neagră a familiei’’, lucru ușor de ilustrat prin flaskback-uri, unde aceasta este exclusă din misiuni, din activitățile normale cu frații ei sau din apariția în portretul familiei. Acest statut este bine consolidat după atâția ani, mai ales de când a ales să vorbească despre asta în autobiografia sa. Lipsa puterilor este percepută diferit de fiecare frate. Unii vor să o apere sau să o facă să se simtă mai bine. Alții o ignoră, dând-o la o parte din calea luptelor, crezând că este inutilă sau că îi încurcă.
Five: ,,I've decided you're the only one I can trus.”
Vanya: ,,Why me?”
Five: ,,Because you're ordinary. Because you'll listen.”
Toate aceste traume și sentimente mixte între durere, furie, ignoranță, neacceptare, i-au urmărit pe toți până acum. Personajele sunt adulți în toată firea, dar niciunul îndeajuns de stabili pe situație. Ei încă nu au reușit să treacă peste statutul lor și nu cred că o vor face prea curând. În exterior par puternici, dar în interior sunt distruși.
Astfel, frații Hargreeves trebuie să se confrunte cu umbrele trecutului și relația destabilizată dintre ei atunci când se reunesc la înmormântarea tatălui lor. Lucrurile devin și mai tensionate, când realizează că este ceva suspect în spatele morții lui Reginald sau când Five se întoarce cu o misiune nouă – împiedicarea apocalipsei, care va avea loc în opt zile. Desigur, habar nu au ce a cauzat-o și, în plus, există o pereche de agenți la costum (poartă măști cu fețe de animale și țin la ei o servietă specială), care le dau bătăi de cap. Sunt mistere peste mistere, iar Umbrella Academy trebuie să fie mai unită ca oricând, pentru a izbândi.

,,We all wanted to be loved by a man incapable of giving love.”- Vanya
Vor exista situații în care vei țipa la personaje, pentru că nu pot renunța la obiceiurile lor mai puțin bune sau pentru că nu pot trece peste anumite situații (mă uit la tine Luther!). Va apărea, din când în când, din senin, câte un moment emoționant, cum ar fi legătura dintre surorile Allison și Vanya, subliniind cât de mult țin una la cealaltă și, totodată, cât de greu este să o spună.
Jocul actoricesc al distribuției este bun. Actorii reușesc să intre în pielea personajelor, în natura accentuată a unei povești de benzi-desenate, într-un mod în care totul se simte mult mai real decât în anumite adaptări cu super-eroi. Modul în care sunt redate scenele (fie ele emoționante, energice sau ciudate) este de o eleganță și o acuratețe, care mă încântă de fiecare dată. Acest lucru este completat și de coloana sonoră ce conferă mai multă vitalitate întregului. Totul formează un tablou colorat al unei realități dure.

Există anumite lucruri la care nu găsești explicații?
Da.
Sunt anumite relații între personaje brusc apărute?
Da.
Sunt mistere, peste mistere și aproape niciun răspuns?
Da.
Ar putea fi și mai bun?
Da.
Este un serial ciudat?
Cu siguranță că da!
Însă, toate aceste (așa-zise) puncte slabe nu cred că ar trebuie să vă împiedice să îl vizionați, apreciați. Este un show, care, fie îți place, fie nu îți place. Nu este perfect, dar ce serial este? Trecând peste toate, acesta are mult potențial și, cu siguranță, este o abordare nouă a ceea ce înseamnă o ecranizare cu super-eroi.
The Umbrella Academy este un spectacol în adevăratul sens al cuvântului, găsind eleganță în scenele de luptă, emoție în cele mai neașteptate personaje, dar și culoare în cele mai gri locuri. În acest serial nu este vorba despre super-eroi, ci despre oamenii pe care viața i-a pus în fața unor astfel de responsabilități, oameni, care trebuie să învețe nu doar să urască, ci să și ierte. Oricât de mult ar încerca să ignore cum le-au influențat viața (sau cât de mult), în bine sau în rău, acest grup este imaginea a ceea ce noi numim ,,familie’’. Este un serial despre oamenii, care sunt și super-eroi, nu despre super-eroi, care sunt și oameni.
,,We didn't choose this life. We're just living in it.” - Five
Comments