,,Sub aceeasi stea'', de John Green - recenzie
- Miruna L.
- 17 mar. 2020
- 5 min de citit
Actualizată în: 5 dec. 2020

Titlu carte: Sub aceeași stea
Autor: John Green
Editura: Trei
Colecția: Fiction Connection
Data apariției: 2013
Traducător: Shauki Al- Gareeb
Număr pagini: 313
Genuri: carte de dragoste, carte ecranizată
Rating pe Goodreads: ☆☆☆☆☆
Recenzie
Sub aceeași stea este un roman pentru adolescenți scris de John Green, autorul Căutând-o pe Alaska, Un șir infinit de țestoase și a multor alte cărți. Acesta a fost lansat în străinătate pe 10 ianuarie 2012, ajungând #1 New York Times Bestseller. În 2013 a apărut și la noi, la editura Trei, colectia Fiction Connection.
Fără durere, cum am putea știi ce e bucuria?
Doi tineri, două diagnosticuri, două vieți, o singură stea...
Așa am putea rezuma cartea lui John Green în doar câteva cuvinte.
Într-o parte o avem pe Hazel Grace, supranumită de medici ,,miracolul medical''. De ce? Încă de la vârsta de 10 ani fost diagnosticată cu cancer la pulmonar, iar probabilitatea ca ea să ajungă să termine liceul era mică. Dar cu ajutorul unui medicament a reușit să supraviețuiască. Astfel, la cei 16 ani ai ei, Hazel încă încearcă să își găsească locul în viață, cărând după ea căruciorul cu butelia cu oxigen, care o ajută să respire. Ea crede că e o bombă cu ceas care ar putea exploda în orice moment. Nu iese niciodată din casă (cu excepția momentelor când este ,,târâtă'' de mama ei la Grupul de sprijin), citește cărți, în special O durere supremă, și se uită la emisiuni TV.
În altă parte îl avem pe Augustus Waters, un tânăr fermecător, aparent normal. Nimeni nu ar bănui că acesta suferă de cancer osos, având în locul unui picior, o proteză. Însă, spre deosebire de Hazel, Gus pare să accepte într-un alt mod boala. Acestuia îi place să țină câte o țigară în gură, chiar dacă nu o fumează. Țigara, pentru el, este o metaforă a morții pe care o ține sub control.
Ele nu te ucid dacă nu le aprinzi. Iar eu niciodată n-am aprins vreuna. E o metaforă, înțelegi? Pui lucrul ucigător drept între dinți, dar nu-i dai puterea să-și înfăptuiască omorul.
Ce face ca destinele lor sa se intersecteze?
Grupul de sprijin.
În speranța că o să-și facă alți prieteni, mama lui Hazel o îndeamnă să participle la acest grup. Acolo îl întâlnește pe Gus, care este prieten cu Isaac, un alt tânăr lovit de cancer.
Câteva priviri și o mică discuție duc la ceva neașteptat și, totodată, special.
Hazel si Gus devin protagoniștii unei povești dulce-amărui. Sunt cei ale căror destine se ciocnesc sub aceeași stea.
Bine, a spus el după un timp care a părut o veșnicie. Poate că bine va fi mereul nostru.
Cei doi se împrietenesc repede, petrec tot mai mult timp împreună și își descoperă pasiunile unul altuia. Lui îi plac jocurile-video și cărțile de acțiune, iar ea are o fixație cu o carte a cărei continuare fusese lăsată în aer de către autor.

Nu știu cu ce să încep! Dacă aș putea, aș scrie toata ziua despre cartea asta. Sunt atât de multe aspecte care trebuie să fie contemplate și apoi discutate cu amănunt. Cartea acesta, de la acțiunea propriu-zisă, până la personajele inedite, reușește să aducă în atenție o paletă vastă de sentimente. Sub aceeași stea nu este doar un roman pentru adolescenți, este mai mult decât atât și sper că voi reuși să vă prezint ceeea ce m-a determinat să iubesc acestă carte.
John Green a legat destinele unor adolescenți, care încă sunt în căutarea a acelui ceva de care au nevoie.
Hazel este acea fată introvertită, a cărei gândire și suflet s-au maturizat prea repede. Se adăpostește în lumea cărților. Cu fiecare zi ce trece se afundă tot mai mult în ele și serialele TV, iar familia nu mai reuseste să o oprească. Augustus pare singurul care îi atrage atenția și o determină să ridice, după atâta timp, privirea. În acel moment, toate zidurile pe care le-a ridicat cu atâta încăpățânare și durere se prăbușesc.
Tu ești atât de ocupată să fii tu însuți, încât habar n-ai cât de nemaipomenit de fără precedent ești.

După cum am precizat mai înainte, Gus înfruntă într-un alt mod boala față de Hazel. Se bucură de viață în ciuda greutăților prin care trece. Nu își permite să gândească negativ. Este o bombă de energie pură. Este băiatul visător căruia îi place să joace jocuri-video alături de prietenul său, Isaac. Gus își iubește prietenii și familia și ar face orice pentru a-i înveseli.
-De ce mă privești în felul ăsta? -Deoarece ești frumoasă. Îmi face plăcere să privesc oameni frumoși și, cu ceva timp în urmă,m-am hotărât să nu-mi interzic plăcerile mai simple ale vieții.

Pe lângă cei doi, un alt personaj plin de personalitate este Isaac, unul dintre membrii Grupului de sprijin. Acesta are propriul său mod de a face față cancerului, care îl lasă orb - sarcasmul. În ciuda noii condiții cu care trebuie să se obișnuiască, asta nu îl oprește să arunce cu ouă în mașina fostei sale iubite. (Ce pot spune? Nu subestimați orbii!)
A, a făcut el. Da, lumea spune că, în compensați, mi se vor minunății toate celelalte simțuri, dar ÎN MOD EVIDENT, ÎNCĂ NU S-A ÎNTÂMPLAT. Bună, Hazel, de la Grupul de Sprijin! Vino în coace să-ți pot examina fața cu mâinile și să-ți pot examina fața cu mâinile și să-ți pătrund în profunzimea sufletului așa cum o persoană care nu e oarbă nu ar putea s-o facă.

Mi-a plăcut cum autorul a denumit locul unde aveau loc adunările de la Grupul de sprijin: Inima lui Isus. Este locul unde se desfășoară unele dintre cele mai imprtante momente din carte. Inima lui Isus devine un simbol al renașterii interioare, a depășirii greutăților, a găsirii speranței. Este un loc mic, simplu, dar care, în ochii altora, devine un buncăr de apărare. Acolo, întunericul nu mai pare atât de înfricoșător și disprețuitor. Acolo, poți țipa, poți plânge, poți da afară amalgamul de sentimente care te încearcă. Poti găsi, în sfârșit, pace.
Credeam că suntem în subsolul unei biserici, dar suntem întru totul în inima lui Iisus.
Ceea ce mi se pare a fi cireașa de pe tort este denumirea cărții. Sub aceeași stea este un titlu, care, pentru unii poate fi doar un simplu titlu, pentru alții ar putea fi ceva mai mult.
Oamenii obișnuiesc să-și pună o dorință atunci când văd o stea căzătoare. Aici, stelele rămân pe cer, ele devin cuvinte nerostite. Nu pot fi adunate la un loc pentru că fiecare are o însemnătate aparte. Însă, la un moment dat, se întâmplă ca o stea sa dezvăluie un înțeles mai presus de ce ne-am aștepta, un înțeles pe care îl pot citit doar anumite personae, dar nu singure, ci împreună. De ce se întâmplă așa? Pentru că unele lucuri trebuie făcute/trăite împreună.
Gandurile mele sunt stele pe care nu le pot aduna în constelatii.
Astfel de stele sunt greu de întâlnit. Ele apar doar în anumite momente, când nevoia de schimbare este necesară. Când mintea și sufletul tău ard în așteptarea a ceva, a unui ceva de care nu ești sigur că există.
Sunt momente în care ajungem să ne dăm seama că anumite experiențe se trăiesc doar o dată în viață. Unele momente apar cu un anumit scop. Ele ne deschid mintea și inima spre un nou necunoscut, pe care ajungem să-l primim cu brațele deschise.
Sub aceeasi stea este o carte care te îndeamnă să te îndepărtezi de haosul vieții, să te lași cuprins de liniște și să privești cerul înstelat așa cum nu ai făcut-o niciodată.
Trebuie să dărâmăm zidurile dintre noi și lumea exterioară pe care le-am construit, pentru a trăi cu adevărat! Nu avem nimic de pierdut. Tot ce facem nu depinde de ceva sau de cineva. Depinde doar de noi. Suntem liberi să trăim sub propria stea, să așteptăm să ne lumineze calea, să ne încălzească viața și să ne arate acel ceva de care avem cu toții nevoie.

Comentários